Programme Manager «Μπορούμε στο σχολείο»
Η Μαρία Δανδουλάκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηρακλείου Κρήτης από το οποίο αποφοίτησε το 2009, με ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία. Τόσο οι σπουδές της σε συναφές αντικείμενο, η μέχρι σήμερα εργασιακή της απασχόληση αλλά και η εθελοντική δράση της δείχνουν το ενδιαφέρον της για την κοινωνική και ψυχοαναπτυξιακή εξέλιξη των ατόμων, καθώς και την ενεργή ενασχόλησή της με το κομμάτι της Κοινωνίας των Πολιτών.
Σε ερευνητικό επίπεδο, σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Κρήτης, συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα για την προαγωγή ψυχικής υγείας ατόμων που διαβιούν σε κλειστές μονάδες φύλαξης. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Αλληλεγγύη Κρήτης» υλοποιήθηκαν στατιστική μελέτη, καταγραφή και ενημερωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες της Κρήτης για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας.
Από το 2020 έως σήμερα είναι γενική υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο» με αρμοδιότητα τον γενικό συντονισμό προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών κάθε βαθμίδας σε όλη τη χώρα για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Είναι Project Manager του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ Food Rescue με κεντρικό άξονα τη σύνδεση της σπατάλης των τροφίμων με την κλιματική αλλαγή. Επίσης είναι Project Manager του προγράμματος «Είμαστε Οικογένεια – Covid 19» με στόχο την επισιτιστική στήριξη οικογενειών σε όλη τη χώρα.
Στο παρελθόν είχε την ευκαιρία να εργαστεί σαν κοινωνική λειτουργός (συντονίστρια και υπεύθυνη μονάδας) μέσω της ΕΠΑΨΥ (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας). Έχει εργαστεί σε μονάδες στήριξης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, σε δομές σίτισης, στην Αθήνα από το 2015 έως το 2019. Κατά τα προηγούμενα έτη στην Κρήτη είχε απασχοληθεί σαν κοινωνική λειτουργός σε τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας με στόχο την ψυχοενδυνάμωση, τη συμβουλευτική οικογενειών και την προστασία ανηλίκων.
Αναφορικά με τον εθελοντισμό, από το 2009 εως το 2015 προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας εξαρτημένων ατόμων του Δήμου Σητείας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος 11μελούς επιτροπής για την ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου καθώς και μέλος της ομάδας «Πρωτοβουλία Νέων» και του τοπικού συμβουλίου πρόληψης παραβατικότητας νέων Σητείας. Από το 2016 στήριξε εθελοντικά τη δράση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε».